Ο Κωδικός θα σας αποσταλεί μέσω e-mail

ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΟΥ ΓΑΛΕΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ!

Το ανάκτορο του Γαλερίου, στην πλατεία Ναυαρίνου άνοιξε σήμερα τις πύλες του για το κοινό , μετά από έξι χρόνια κατά τα οποία παρέμενε κλειστό λόγω έλλειψης φύλαξης.

Σήμερα, αρκετοί ήταν εκείνοι που επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή τους για την επαναλειτουργία του.

Εποχιακοί αρχαιοφύλακες προσλήφθηκαν για την φύλαξη του επιβλητικού Ανακτόρου, που αποτελεί τμήμα του Γαλεριανού συγκροτήματος.

Η είσοδος σε όσους επισκέφθηκαν σήμερα το Ανάκτορο ήταν δωρεάν.

Το Ανάκτορο, μέχρι και τον Ιούνιο, θα λειτουργεί καθημερινά, εκτός από Δευτέρες, από τις 9.00 έως τις 16.00, με είσοδο 4 ευρώ και μειωμένο εισιτήριο 2 ευρώ για μαθητές και φοιτητές.

Παράλληλα, η πρόσληψη εποχικών αρχαιοφυλάκων είχε ως αποτέλεσμα να επαναλειτουργήσει και ο Πύργος της Αλύσεως, γνωστός ως Πύργος του Τριγωνίου, στα Κάστρα, τις καθημερινές εκτός Δευτέρας, από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.

Το ανάκτορα του Γαλέριου είναι ένα επιβλητικό κτηριακό συγκρότημα που αποτελεί τμήμα του Γαλεριανού συγκροτήματος και βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Χτίστηκε ως συγκρότημα ανακτόρων του Ρωμαίου αυτοκράτορα Γαλέριου κατά την περίοδο της Ρωμαϊκής «Τετραρχίας» (297-307 μ.Χ.) και περιελάμβανε το Ανάκτορο, το Οκτάγωνο, τον Ιππόδρομο, την Αψίδα του Γαλέριου, την αψιδωτή αίθουσα και τη Ροτόντα. Πιθανώς, τα ανάκτορα καταστράφηκαν από σεισμό τον 8ο αιώνα.

Το 1917, ο Γάλλος αρχιτέκτονας Ε. Hébrard ξεκίνησε την αρχαιολογική έρευνα για τον εντοπισμό του συγκροτήματος των ανακτόρων. Νέα ανασκαφική έρευνα πραγματοποιήθηκε το 1935 από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο του Βερολίνου και εντοπίστηκε ο Ιππόδρομος. Το 1939, ο Δανός αρχιτέκτονας Ε. Dyggve ανέσκαψε τον άξονα από τη Ροτόντα μέχρι τον ναό της Νέας Παναγίας και αποκάλυψε τμήματα των ανακτόρων. Στη θέση του Οκταγώνου υπήρχαν Οθωμανικά κτίσματα ώσπου, το 1950, ο Έφορος Αρχαιοτήτων Χ. Μακαρόνας με ανασκαφές το αποκάλυψε. Τα ερείπια των βορείων αιθουσών αποκαλύφθηκαν το 1960 και οι συστηματικές ανασκαφές και έρευνες ξεκίνησαν το 1962.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 2Η ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

 Στη νότια πλευρά του συγκροτήματος βρισκόταν η είσοδος που οδηγούσε στην «Εκκλησιαστική σκάλα», το αρχαιότερο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Μια σειρά από κτίσματα βρίσκονται γύρω από το «αίθριο», όπως σε όλα τα ρωμαϊκά ανάκτορα της ίδιας εποχής. Το αίθριο περικλείεται από έντεκα χώρους διατεταγμένους σε σχήμα Π. Έχουν αποκαλυφθεί μια διώροφη στοά και ένα νυμφαίο, τα οποία αποτελούσαν μέρη ενός λουτρού, καθώς και η Βασιλική, η οποία ήταν αίθουσα υποδοχής και ακροάσεων στο ανατολικό τμήμα του συγκροτήματος, και το Οκτάγωνο στο νοτιοδυτικό τμήμα. Ο Ιππόδρομος ήταν κτισμένος σε άμεση επαφή με το ανατολικό τείχος της πόλης και τη Βασιλική.

[Via]