A password will be e-mailed to you.

ΠΑΙΔΕΙΑ: ΠΙΘΑΝΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΟ 2021

Άνοιγμα σχολειων: Οι ημερομηνίες 7 και 14 Δεκεμβρίου που είχαν ακουστεί αρχικά, πλέον φαίνεται πώς δεν είναι ένα πιθανό σενάριο. Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο τα σχολεία να ανοίξουν το 2021 μαζί με την εστίαση.

Άνοιγμα σχολείων: Τεστ σε μαθητές και καθηγητές

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε αναφέρει ότι κατά την άρση των περιοριστικών μέτρων τα σχολεία θα ήταν τα πρώτα που θα  άνοιγαν  και πάλι. Ώστε να υποδεχτούν τους μαθητές. Όμως το «πράσινο φως», λόγω του επιδημιολογικού φορτίου που παραμένει υψηλό, έχει μετατραπεί σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.

Τόσο οι λοιμωξιολόγοι όσο και το κυβερνητικό επιτελείο, αναλύουν συνεχώς τα νέα δεδομένα. Πραγματοποιούν απανωτές συσκέψεις προκειμένου το άνοιγμα να γίνει σύντομα. Πρώτα απ’ όλα με ασφάλεια, τόσο για τους μαθητές όσο και για τους γονείς.

Οι ημερομηνίες 7 και 14 Δεκεμβρίου που είχαν ακουστεί αρχικά, πλέον φαίνεται πως έχουν «καεί». Αυτό γιατί τα κρούσματα στα αστικά κέντρα επιμένουν σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, η κυβέρνηση αναμένει τις εισηγήσεις των ειδικών. Καθώς επεσήμανε ότι ειδικά σε δημοτικά και γυμνάσια το ιικό φορτίο είναι μικρό.

Σύμφωνα άλλωστε και με τα όσα ανέφερε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, η επιτροπή για τα σχολεία «αναμένεται να αποφασίσει σύντομα». Ενώ τόνισε ότι, «πιθανότατα και με βάση αυτά που ξέρουμε τώρα και με βάση τα στοιχεία που έχουμε γυμνάσια και λύκεια θα ανοίξουν μετά τις γιορτές».

Παράλληλα και ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος, πρότεινε το άνοιγμα των σχολειων μετά τις γιορτές. Με την δυνατότητα μάλιστα να γίνεται τεστ σε μαθητές και καθηγητές. Ενώ τόνισε πως ήδη αρκετοί εκπαιδευτικοί έχουν νοσήσει από κοροναϊό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2021: ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ

«Δυστυχώς η εκπαιδευτική κοινότητα τις τελευταίες μέρες θρηνεί συναδέλφους μας. Αξιόλογους συναδέλφους οι οποίοι χάθηκαν δίνοντας την μάχη με τον κοροναϊό. Όπως και μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών που νοσούν και ορισμένοι από αυτούς είναι και σε δύσκολη κατάσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το θέμα των σχολειων, για πριν ή μετά τις γιορτές, φαίνεται να υπάρχει διχασμός στις τάξεις των επιστημόνων. Ο λοιμωξιολόγος και μέλος της εθνικής επιτροπής Μάριος Λαζανάς, ανέφερε χαρακτηριστικά, «είμαι πολύ διχασμένος. Δηλαδή πιστεύω ότι υπάρχει πρόβλημα με τα σχολεία. Εγώ έχω πολλές οικογένειες εδώ στην Αθήνα που έχουν προσβληθεί από τον ιό. Καθώς έχει έρθει από τα σχολεία το πρόβλημα» υπογραμμίζει.

Από την άλλη πλευρά, η καθηγήτρια παιδιατρικής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των δημοτικών σχολειων, πριν τις γιορτές.

«Επεξεργαζόμαστε τα στοιχεία από το Υπουργείο Παιδείας για να δούμε ακριβώς ποια κρούσματα υπήρξαν κατά την διάρκεια των εβδομάδων που ήταν ανοιχτά τα σχολεία. Η επιδημιολόγος κυρία Σύψα επεξεργάζεται τα στοιχεία αυτά όλα. Θα τα συζητήσουμε στην επιτροπή για να δούμε τα πραγματικά νούμερα και όχι την αίσθηση του κόσμου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2021: ΜΕΙΩΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΕΑΣ ΥΛΗΣ ΛΟΓΩ LOCKDOWN

Σε κάθε περίπτωση πάντως κατά το διάγγελμα του πρωθυπουργού για την παράταση του lockdown, την Παρασκευή (4/12), ίσως υπάρξει αναφορά και για το άνοιγμα των σχολειων. Σαφώς έχοντας ληφθεί από τις επιτροπές των λοιμωξιολόγων τα νέα στοιχεία αναφορικά με τα επιδημιολογικά φορτία.

Σε κάθε περίπτωση, τα βήματα της κυβέρνησης θα είναι προσεκτικά. Μόλις χθες, άλλωστε, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός. Αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής. Και κυρίως πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα. Αλλά μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι έχουμε ακόμα μπροστά μας κάποιες δύσκολες μέρες. Καθώς σε λίγο θα αρχίσει και η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα βγούμε από τους αυστηρούς περιορισμούς».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός που εξετάζεται προβλέπει σταδιακό άνοιγμα, πάντα ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων. Ηδη, πάντως, υπάρχει μια σχετική αισιοδοξία για βελτίωση της κατάστασης. Αφού τα στοιχεία δείχνουν πτώση των κρουσμάτων και μείωση του ιικού φορτίου.

Τι αναμένεται να πει στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός

Με μήνυμά του την Παρασκευή ο Ελληνας πρωθυπουργός, θα ανακοινώσει στους πολίτες μέχρι πότε θα παραταθεί το lockdown στη χώρα μας. Αλλά και πώς θα περάσουμε τις γιορτές των Χριστουγέννων. Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει να μιλάει με ημερομηνίες αλλά με στοιχεία.

Γι’ αυτό και περιμένει τα στοιχεία από τους ειδικούς. Τις προτάσεις που θα του καταθέσουν οι λοιμωξιολόγοι για τον κορονοϊό στη χώρα μας. Για να πάρει την απόφασή του για το πώς θα γίνει η σταδιακή άρση του lockdown.

Αυτό που φαίνεται να «κλειδώνει», πάντως, είναι η παράταση του lockdown. Στην καλύτερη περίπτωση για μία εβδομάδα ακόμη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει ότι έχει κερδίσει μέσα σε λίγες ημέρες.

Για αυτό το λόγο το lockdown θα παραταθεί για τουλάχιστον μία εβδομάδα. Ενώ σύντομα θα ανοίξει εκ νέου η συζήτηση για το αν πρέπει να λειτουργήσουν μόνο τα δημοτικά σχολεία. Όσον αφορά στα Γυμνάσια και στα Λύκεια, φαίνεται ότι θα υπάρξει μια συζήτηση μέσα στην εβδομάδα. Χωρίς το άνοιγμά τους στις 14 του μήνα να φαίνεται εφικτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΞΑΝΑ: ΣΤΙΣ 4/12 Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Το δίλημμα ανοικτά ή κλειστά δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία μέχρι και τη διακοπή των μαθημάτων για τις γιορτές των Χριστουγέννων, συνεχίζει να ταλανίζει τους ειδικούς που δεν έχουν πάρει την τελική τους απόφαση για την άρση του lockdown λόγω κορονοϊού.

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων είναι διχασμένη κι έτσι θα παραμείνει κατά τα φαινόμενα, οπότε η εισήγηση που θα δοθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη θα παρθεί κατά πλειοψηφία κι ως εκ τούτου η τελική απόφαση βαραίνει τον πρωθυπουργό, για το αν τελικά θα ανοίξουν στις 14 Δεκεμβρίου, ενδεχόμενο το οποίο απομακρύνεται μέρα με τη μέρα ή αν θα πάνε για του… χρόνου μαζί με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

Οπως είπε ο Χαράλαμπος Γώγος, υπάρχει διχογνωμία στην επιτροπή κι έτσι αναμένεται να πάει μέχρι και την Παρασκευή που θα ανακοινωθεί τι μέλλει γενέσθαι σε ό,τι αφορά στην εκπαίδευση. Εκφράζοντας την πεποίθησή του, ο καθηγητής τόνισε ότι «το μόνο που μένει να φανεί είναι αν θα πάμε για τις 14 Δεκεμβρίου στα Δημοτικά, αλλά το πιο πιθανό είναι να ανοίξουν μετά τις γιορτές και τα Δημοτικά, μαζί με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια».

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΔΕΙΤΕ: ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

Ο Γιάννης Σαραντάκος είπε ότι η απόφαση δεν έχει ληφθεί και θα παρθεί κυριολεκτικά στο παρά… ένα. Όταν και θα λάβει την τελική εισήγηση από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως στην οποία θα έχει διαβιβαστεί το «πόρισμα» των ειδικών.

Ετσι λοιπόν, στο διάγγελμα του πρωθυπουργού την προσεχή Παρασκευή, αναφορικά με την άρση των μέτρων, το μόνο θέμα που παραμένει ανοιχτό είναι τα σχολεία. Με τα έως τώρα δεδομένα στις 14 Δεκεμβρίου θα ανοίξει με αυστηρούς περιορισμούς το λιανεμπόριο για τις μικρές επιχειρήσεις, που θα λειτουργούν υπό αυστηρό καθεστώς και με ελάχιστο κόσμο μέσα. Γύρω στις 21 του μήνα αναμένεται να ανοίξουν τις πύλες τους τα μεγάλα μαγαζιά και δη τα πολυκαταστήματα, αλλά κι αυτά με αυστηρά μέτρα.

[via]