A password will be e-mailed to you.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2019: ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ

Πανελλήνιες 2019: Μετεγγραφές φοιτητών και στρατιωτικες Σχολές – Διάταξη που θα ανακουφίσει πολλές οικογένειες περιέχει το νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ

Πιο συγκεκριμένα με το άρθρο 34 επεκτείνεται το δικαίωμα σε αδέλφια που φοιτούν σε διαφορετικές σχολές εκ των οποίων η μία είναι στρατιωιτκή σχολή, να κατοχυρώσουν δικαίωμα μετεγγραφής στην πόλη που είναι η στρατιωτική σχολή.

Το συγκεκριμένο άρθρο αναμένεται να ανακουφίσει οικονομικά πολλές οικογένειες καθώς αποθιστά μια αδικία που γινότας σε βάρος των οικογενειών με παιδιά στις στρατιωτικές σχολές.

Αυτό υπογράμμισε και ο αναπήρωτής υπουργός άμυνας Παναγιώτης Ρήγας στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου για νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρεται σχετικά:

Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, σκοπείται η ενιαία αντιμετώπιση του θεσμού των μετεγγραφών, στη βάση της συνταγματικής αρχής της ίσης μεταχείρισης των φοιτητών που εγγράφονται σε σχολές,

είτε αυτές ανήκουν στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ή σε έτερα Υπουργεία, είτε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ).

Μέχρι σήμερα οι σπουδαστές των στρατιωτικών σχολών, ήτοι των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΣΕΙ) και Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), του ΥΠΕΘΑδεν χορηγούν δικαίωμα μετεγγραφής στα αδέλφια τους που σπουδάζουν σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ άλλης Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) από αυτή της έδρας του ΑΣΕΙ ή ΑΣΣΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ

Συμβαίνει δηλαδή σε μία οικογένεια, οι γονείς να κατοικούν σε μία ΠΕ, το ένα τέκνο τους να είναι σπουδαστής στρατιωτικής σχολής (ΑΣΕΙ, ΑΣΣΥ) σε άλλη ΠΕ

και το άλλο τέκνο τους να σπουδάζει σε τρίτη ΠΕ, χωρίς να υπάρχει δικαίωμα μετεγγραφής του τελευταίου, είτε στην ΠΕ των γονέων, είτε στην ΠΕ που σπουδάζει ο έτερος αδελφός,παρόλο που και τα δύο αδέλφια είναι φοιτητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, λόγω μη συμπερίληψης των στρατιωτικών σχολών στις αναφερόμενες στο άρθρο 21 του ν.4332/2015 σχολές.Αντίθετα, σύμφωνα με την παρ. 8ε΄ του εν λόγω άρθρου, αδέλφια προπτυχιακοί φοιτητές ΑΕΙ ή ΤΕΙ που σπουδάζουν σε διαφορετική ΠΕ, τόσο μεταξύ τους όσο και από την ΠΕ όπου διαμένουν οι γονείς τους,δεν εμπίπτουν στο ποσοστό της παρ. 5 του ίδιου άρθρου και, ως εκ τούτου, δικαιούνται μετεγγραφής,ενώ εάν ο ένας εκ των δύο αδελφών είναι σπουδαστής στρατιωτικής σχολής, δεν υπάρχει, επί του παρόντος, εκ του νόμου δυνατότητα μετεγγραφής του έτερου αδελφού.

Πανελλήνιες 2019: Στρατιωτικές Σχολές

Επιθυμείτε να είστε υποψήφιοι για τις Στρατιωτικές Σχολές; Το υπουργείο Παιδείας υπενθυμίζει:

Όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για

  • τις Στρατιωτικές Σχολές,
  • ις Αστυνομικές Σχολές,
  • τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας,
  • τις Σχολές του Λιμενικού Σώματος
  • και τις Σχολές της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού

πρέπει επιπλέον να υποβάλουν αίτηση απευθείας

  • στο Στρατό,
  • στην Αστυνομία,
  • στην Πυροσβεστική,
  • στο Λιμενικό
  • ή στο Εμπορικό Ναυτικό

σε χρονικό διάστημα που θα ορίζεται στις προκηρύξεις που θα εκδώσουν τα αρμόδια Υπουργεία και να κριθούν ικανοί στις προκαταρκτικές εξετάσεις.

Οι παραπάνω προκηρύξεις θα διατίθενται από τα Στρατολογικά Γραφεία, τα Αστυνομικά Τμήματα, την Πυροσβεστική και τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές αντίστοιχα.

Από φέτος σχολές του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής εντάχθηκαν στο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων.

Πιο συγκεκριμένα η Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων και η Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων για τους υποψηφίους των ΓΕΛ και η Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ.

Οι υποψήφιοι μπορούν να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους σε αυτές είτε με νέα εξέταση το 2019 είτε χωρίς νέα εξέταση το 2019 (για το 10% των θέσεων).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για τα ΤΕΦΑΑ και θα συμμετάσχουν φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις, πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσουν την επιθυμία τους για τα ΤΕΦΑΑ,ώστε να συμμετάσχουν και στις πρακτικές δοκιμασίες (υγειονομική εξέταση και αγωνίσματα).

Υποψήφιοι για το 10% των θέσεων (χωρίς νέα εξέταση) μπορούν να είναι μόνο όσοι εξετάστηκαν πανελλαδικά το 2017 ή το 2018 (με τα ημερήσια ΓΕΛ ή με τα ημερήσια ΕΠΑΛ).

Όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων, δεν θα υποβάλουν την Αίτηση-Δήλωση του Μαρτίου, αλλά απευθείας μηχανογραφικό δελτίο.

Οι υποψήφιοι για το 10% των ΓΕΛ έτους 2017 θα συμπληρώσουν μηχανογραφικό δελτίο με πέντε (5) επιστημονικά πεδία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΝΕΕΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ: ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Όσοι από τους μαθητές της τελευταίας τάξης των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία των υποψηφίων-πασχόντων από σοβαρές παθήσεις. Για εισαγωγή στο 5% των θέσεων εισακτέων χωρίς εξετάσεις, έχουν ήδη αποκτήσει νέο πιστοποιητικό της πάθησής τους από τις αρμόδιες επταμελείς επιτροπές των νοσοκομείων.

Αυτοί οι μαθητές, εφόσον δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, δεν υποβάλλουν την Αίτηση-Δήλωση του Μαρτίου,αλλά θα καταθέσουν μηχανογραφικό σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν